Što je autogeni trening i čemu služi?

Dvadesetih godina prošlog stoljeća metodu autogenog treninga osmislio je njemački psihijatar i psihoanalitičar Johannes Heinrich Schultz (1889.-1970.) primjenjujući je uz hipnoze koje su ga inspirirale. Ustanovio je da su u opuštenom stanju sugestije moguće i da se intenzivnije doživljavaju.

Danas je autogeni trening jedna od najraširenijih i vrlo djelotvornih metoda opuštanja koja dovodi organizam u balans, a čija je učinkovitost znanstveno dokazana (npr.kod glavobolja, nesanice, visokog krvnog tlaka, astme, alergija...) Cilj autogenog treninga je s lakoćom postići opušteno stanje, eliminirati i razgraditi stres te općenito poboljšati kvalitetu života, a namijenjen je psihički stabilnim osobama koje su izložene svakodnevnom stresu. Osobe koje prakticiraju autogeni trening lakše se nose sa svakodnevnim izazovima, opuštenije su i imaju više samopouzdanja.

Ono što ovu metodu čini posebnom je njezina jednostavna primjena u svakoj situaciji. Jednom kad je naučite, uvijek ćete imati u rukama moćan alat kojim ćete moći sami postići mir i uravnoteženo stanje organizma.

Autogeni trening koristi sugestije za težinu, toplinu, opuštenost, mir i slično, kao i sugestije koje su nama osobno važne (npr. „Mogu lako zaspati“, „S lakoćom idem kroz život“) koje možemo ugrađivati tijekom treninga.

Kako se prakticira autogeni trening?

Trening se izvodi u udobnom sjedećem ili ležećem položaju. Voditelj na glas izgovara formule, članovi grupe ponavljaju u sebi. Moćnim autosugestivnim djelovanjem dolazi do dubokog opuštanja, a time i do prevencije ili suzbijanja već nastalih poremećaja zdravlja uzrokovanih stresom. Trening je važno i redovito svakodnevno prakticirati (2-3 puta tijekom 8 tjedana) kako bi se tijelo bilo u mogućnosti samo opustiti na samu pomisao. Nakon nekog  vremena, povećavaju se mentalna i tjelesna svježina, razvija jasnija slika o osobnom trenutku, poboljšavaju zdravlje te kvaliteta i radost življenja.

Kako izgleda učenje autogenog treninga?

Edukacija se sastoji od 8 zajedničkih treninga sa certificiranim učiteljem Autogenog treninga. Treninzi se održavaju jednom tjedno i traju 60 minuta. Između dva treninga potrebno je naučene vježbe samostalno ponavljati kako bi tijelo „zapamtilo“ pozitivan učinak. Nakon što se prođe cijeli proces, očekivani rezultat je u trenutku ući u stanje mira i opuštenosti, na samo jednu pomisao.

Edukacija se odvija u grupama od maksimalno 6 osoba. Osim grupnog rada, moguća je i individualna poduka.

Kristina

Ja sam Kristina Smolić Lerš, certificirani sam NLPt Savjetnik, NLP Master, Wingwave i Life coach te učiteljica Autogenog treninga po Schulzu.

Read More

Citat za razmišljanje

Najvažniji odnos je onaj koji imamo sa samima sobom!


Zdelano s brda dola, by rappa, sadržaj Kristina Smolić Lerš.